Please select a Question, you will jump to the answer below
(1) What is the franchise fee?
(2) What are the royalty fees?
(3) How much cash or liquid assets will I need?
(4) Does Beaners offer help with financing?
(5) What type of initial training does Beaners provide before I open my store?
(6) How profitable is a Beaners Franchise?
(7) What qualities does Beaners look for in its prospective franchisees?
(8) Do I need to be a hair stylist to own a Beaners?
(9) Do I need to actually work in my store(s)?
(10) What’s the next step?

 

(1) What is the franchise fee?
  Answer - A one-time $25,000 initial franchise fee is charged for your first unit.

(2) What are the royalty fees?
  Answer - The on going royalty fee is 6% of your gross monthly sales. In addition, you will pay 3% of your gross monthly sales into the National Advertising Fund. This fund is used for promoting awareness/building brand through various marketing and advertising venues.

(3) How much cash or liquid assets will I need?
  Answer - The minimum requirements for a Beaners franchise is $25K liquid assets and $200K net worth.

(4) Does Beaners offer help with financing?
  Answer - Beaners does not directly finance, however, we assist you through the process of financing your franchise investment to ensure that you receive the best possible rates

(5) What type of initial training does Beaners provide before I open my store?
  Answer - You will be required to successfully complete the 2 week training period in Calgary, Alberta, Canada. During that time you will be spending 4 days at Head Office for one on one training. The remaining time will be spent in our “Training” location so you experience first hand the day to day operations of a Beaners location.

(6) How profitable is a Beaners Franchise?
  Answer - Profitability will vary considerably depending on such factors as: advertising/marketing efforts, the sales ability of your stylists, location, operating costs, financing terms, your ability to manage and control the expenses, as well as many other factors. Beaners does not predict sales or profits for any new location. The success of your Beaners is ultimately in your hands. However, our team works very closely with you to ensure success - Your success is our success!

(7) What qualities does Beaners look for in its prospective franchisees?
  Answer -
The following qualifications, among others, are essential:
  • A person(s) with a strong desire to build a business rather than buying themselves a job!
  • A team player
  • A person who shares our Vision, Mission and Core Values
  • A leader - a person who can effectively recruit, maintain and motivate their team


(8) Do I need to be a hair stylist to own a Beaners?
  Answer - No, not at all. We actually prefer that you have management, general business, or marketing experience to hair care experience. Many Beaners franchisees are first-time business owners with little or no business experience. All that is needed to be successful is a strong belief in our concept, commitment to excellence, desire to succeed, and a willingness to learn!

(9) Do I need to actually work in my store(s)?
  Answer - Yes, we feel it is important for you to manage your location with a ‘hands-on’ approach. Beaners does not require a full-time commitment from you but you must be involved in the day-to-day operations of your business. It is also important for your team to know that you are there for them! The more time you spend in-store, the more effectively it tends to operate. With Beaners exclusive computer system you will have flexibility in managing your store from home or while on vacation!

(10) What’s the next step?
  Answer - All you need to be is fill out the on-line application…it’s that easy! Once we receive it, a representative from Beaners will give you a call to discuss this exciting opportunity!